Webes tartalom megjelenítése Webes tartalom megjelenítése

Webes tartalom megjelenítése Webes tartalom megjelenítése

Webes tartalom megjelenítése Webes tartalom megjelenítése

Vissza nem térítendő támogatások 2014-ben

Vissza nem térítendő támogatások 2014-ben

2014-ben is igen széles lesz a támogatások palettája, mert nagyon sok család és személy szorul még anyagi segítségre. Egyelőre úgy néz ki, hogy a jövőben az önkormányzatok összevontan fogják kezelni a krízishelyzetben adható támogatásikat és segélyeket.

Összevontan, önkormányzati segély címén a következő támogatások fognak szerepelni:
- átmeneti segély
– temetési segély
– rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

Ezeknek az igénylése jövedelemhez kötött, a családban vagy egyedülálló esetén az igénylő egy főre eső jövedelme nem haladhatja meg a 37.050.- forintot.

Olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kormánynak feltett szándéka, hogy megemeli az anyasági támogatás összegét jelentősen, így az egyszeri segély 288 ezer forintra emelkedne, a mostani 64 ezer forinthoz képest.
családi adókedvezmény változtatása révén a kisebb keresetű családok számára is elérhető lesz, így egy háromgyerekes vagy több gyerekes család esetében, ahol a két szülő bruttó átlagkeresete 230 ezer forint körül van, havi szinten 38 ezer forinttal emelkedhetne.

A tervek szerint még szélesebb körben vehető majd igénybe a szocpol is.

családi pótlék utalása 2014-ben is a Magyar Államkincstárnak lesz a feladata, szintén a gyermek iskolakötelessé válásáig nevelési támogatásként kaphatják a jogosultak, míg utána beiskolázási támogatás címen kapják a jogosultak.
Megmaradnak a családok védelmére nyújtott családi támogatások.

- kiegészítő
- rendszeres
- rendkívüli gyermekvédelmi támogatások.

Ezek keretében fontos a családok számára az iskolakezdési támogatás, nagyon nagy segítséget jelent, főleg ahol szeptemberben több gyereket kell iskolába indítani. 2014-ben a támogatás mértéke nem lehet több a minimálbér 30%-nál, azaz nem haladhatja meg a 29,400 forintot. A jogosultak utalvány formájában kapják meg a támogatást és kimondottan arra a célra használhatják fel, amire kapták: tanszerek, könyvek, ruházati cikkek .

2014-ben a fiatal házasok és a családok számára a lakáshoz jutás támogatására megmaradnak az eddigi támogatási formák: államilag támogatott lakáshitel, fél szocpol és szocpol, lakáspénztári támogatás. Ezeknek a támogatásoknak a keretében az állam járul hozzá, hogy a jogosultak kedvezőbb feltételekkel jussanak lakáshoz. A támogatás olyan módon történik, hogy az állam fizet meg bizonyos mértékű kamatot a hitelintézet felé, így a jogosultak kisebb kamattal juthatnak lakáscélú hitelhez, mint az éppen aktuális piaci kamatok.

2014-ben is igényelhető lesz a szociális támogatás, erre azok jogosultak, akik hátrányos helyzetű aktív korú személyek és nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel, ennek okán veszélyeztetve van a megélhetésük.
A jövedelempótló támogatásra azok a személyek jogosultak, akik egészségkárosodást szenvedtek, vagy szerepel a támogatott álláskeresők nyilvántartásában vagy nincs bejelentett munkavállalói státuszuk. Egy családon belül egyidejűleg csak 1 személy kaphat ilyen támogatást. nem csak pénzben folyósítható a támogatás, hanem természetben is adható: például fűtőanyagot kaphat az aki jogosult és igényelt lakásfenntartási támogatást. A pénzbeli segítséget kaphatja az rászoruló adósságkezelő formában is.

Egyelőre a támogatások a hírek szerint maradnak jövőre is, az esetleges változásokról majd a közeljövőben kaphatunk információkat.

Szentmise a szegényekért Szentmise a szegényekért

Szentmise a szegényekért

Vasárnap, 2012. augusztus 26-án Kalkuttai Boldog Teréz Anya születésének 102. évfordulója alkalmából, a szegények javára tartanak Szentmisét a váci Székesegyházban. A Szentmisén közreműködik a Gável testvérek alkotta Eucharist együttes. Az eseményre mindenkit szeretettel várnak!

Adománygyűjtés Adománygyűjtés

Vigalmi adománygyűjtés - Segítsen Ön is!

A hétvégén immáron huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Váci Világi Vigalomba kilátogatóknak a váci Szent Anna Karitász jóvoltából lehetőségük nyílik majd arra, hogy segítsenek azokon, akiknek nem hogy a szórakozásra, de sokszor egy kiló kenyérre sincsen pénzük. Aki úgy érzi, hogy szeretne segíteni elesett embertársain, álljon meg egy percre a Karitász sátránál, amely a Vigalom ideje alatt a Civil utcában (Petróczy utca) lesz megtalálható.

Forrás: vaconline.hu

Köszönetnyilvánítás Köszönetnyilvánítás

Tisztelt Váci Polgárok!

 

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a húsvéti gyűjtésben hozzánk eljuttatott adományokért. Több mint 1,5 tonna élelmiszer gyűlt össze 2 hét alatt, a templomokban, plébániákon és a boltok előtt. Ebből közel 180 családot tudtunk segíteni esetenként 9-től 23 kg-ig terjedő csomagokkal. Ebben cukor, olaj, konzerv, rizs, bab, lencse, liszt, tészta, tea és sok egyéb élelmiszer volt. A családok mindezt nagy örömmel fogadták.

Úgy érezzük, egyre nagyobb szükség van egymás segítésére, és sajnos egyre több család kerül nehéz helyzetbe. Ezért is köszönjük az adakozók jóságát, áldozatkészségét! Köszönjük áldozatát azoknak is, akik húsvéti véradási akciónkban részt vettek!

Igyekszünk folyamatosan jelen lenni és segítséget adni a hozzánk fordulóknak, nem csak tartósélelmiszerrel, de meleg étellel, kenyérrel, ruhával, bútorral, tűzifával is.

A Népkonyhánkon kiadott meleg ételek száma október óta meghaladta a 2000-et.

Együttműködünk több más váci karitatív szervezettel, illetve egyházzal is, továbbá a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálattal és más intézményekkel, és segítségükkel kutatjuk fel a legjobban rászorulókat.

Köszönjük, hogy megtisztelnek minket bizalmukkal, és adományaikkal segíthetünk!

Szent Anna Karitász

Húsvét Húsvét

1,5 tonna élelmiszer. Húsvétra is gyűjtött a karitász.

Több mint másfél tonna élelmiszer gyűlt össze két hét alatt a templomokban, plébániákon és a boltok előtt. Ebből közel 180 családot, esetenként 9-től 23 kg-ig terjedő csomagokkal tudott segíteni a váci Szent Anna Karitász húsvétkor. A karitatív csoport főleg cukor, olaj, konzerv, rizs, bab, lencse, liszt, tészta és tea alapélelmiszerekkel segítette a rászoruló családokat. A Szent Anna Karitász köszönetet-nyilvánító közleményéből kiderül az is, hogy ősztől nem csak tartós élelmiszerrel, ruhával, bútorral, tűzifával segítették a rászorulókat, hanem mintegy 2000 adag meleg étellel is. A Karitász közleményében egyúttal köszönetet mondott azoknak is, akik részt vettek az általuk megszervezett húsvéti véradási akcióban.

Forrás: estv.hu

Szent Anna karácsonya Szent Anna karácsonya

Szent Anna Karitász karácsonya

2011. december 16-án, elsõ alkalommal rendezték meg a Madách Imre Mûvelõdési Központban a váci Szent Anna Karitász „szegények karácsonyát". Itt több mint száz embert: nehéz sorban élõ egyedülállókat, nagycsaládokat láttak vendégül. A fõszervezõ Tomori Pál volt, a szervezet vezetõje, a fõvédnök Farkas Pál karnagy, a váci Bartók Béla Zeneiskola igazgatója.

A több önkéntes segítségével elõkészített vacsora, a szépen berendezett terem, a karácsonyfa, alatta a tartós élelmiszereket tartalmazó ajándékcsomagokkal meghitt hangulattal várta az oda érkezõ felnõtteket és gyerekeket egyaránt. A finom vacsoráról – babgulyás volt a menü – Ványi László mesterszakács gondoskodott. Fõztjét jó étvággyal fogyasztották a jelenlévõk, akiknek sokszor még üres kenyérre sem telik. Étkeztetésükrõl a Szent Anna Karitász olyan formában is gondoskodik, hogy ételjegyeket oszt a  rászorulóknak, melyeket beválthatnak a váci piacon mûködõ Kupola Ételbárban. Ez rendszeres segítséget jelent sok család, illetve egyedül, nyomorban élõ ember, vagy éppen hajléktalan számára.

A finom leves és házikenyér után beigli, különbözõ sütemények szolgáltak desszertül – már a közelgõ ünnep hagyományaihoz híven. A közös vacsora elõtt azonban lelki táplálékot, vigaszt is kaptak a nehéz sorsú emberek: Farkas Pál, dr. Bednarik Anasztázia orgonamûvész – aki koncertjeivel a Karitász bevételét növeli – is szóltak a jelenlévõkhöz. Rövid elmélkedést és imát mondott dr. Nemes György piarista atya. Mûsorral is kedveskedtek a kulturális rendezvényekbõl általában kimaradó, anyagi és más okokból kizárt emberek részére: a Madách Színház és a Fónay Márta – Humánia – Drámai Mûhely mûvészeinek elõadásában hallhatunk vidám, de olykor könnyekig megható mûsorszámokat. A zene, a mûvészek közvetlensége közelebb hozta egymáshoz a különbözõ sorsú, múltú embereket. Itt együtt könnyezett, tapsolt, vagy nevetett hajléktalan, óvodás, megtört arcú nagymama, vagy meglett férfi, aki családja eltartásának terhét viseli minden nap. Együtt ünnepeltek a rendezõkkel, a mûvészekkel. Meglepetésként tombolát is szerveztek.

A karácsonyfa alatt mindenki megtalálta az 5 kg-os csomagját. Minden jelenlévõ részesült a váci emberek lelkesedésének, segítõkészségének köszönhetõ gazdag ajándékcsomagokból. Cégek, vállalkozók is részt vettek az adakozásban – köszönet mindenkinek érte! Még szaloncukrot is találhattak a rászorulók a liszt, a cukor, a konzervek stb. mellett. Igen nagy jelentõsége volt annak, hogy az év végi ünnepek miatt  lecsökkent vérállomány pótlására (december végén mindig kevesebb a véradó, a vér) szervezett véradáson csak a váci Szent Anna Karitász körébõl 33 fõ véradó került ki!
Kérjük, hogy támogassák továbbra is a Karitász munkáját adományaikkal! A szervezet székhelye a püspöki palotával szemben található.

M.M.

Forrás: VáciPolgár

Élelmiszergyűjtés Élelmiszergyűjtés

Véradás Véradás