gyereknap gyereknap

 

Forrás: Váci Napló 

http://vaci-naplo.hu/2014/05/sok-orom-es-nevetes-volt-a-gyermeknapon/

Sok öröm és nevetés volt a gyermeknapon

Nagy sikere volta Szent Anna Karitász által szervezett gyermeknapi programnak a Rózsakertben, amelyre közel ötszázan látogattak el.

A főleg rászorulóknak szervezett programon minden ingyen volt, mert sok jó szándékú ember, cég segítette a rendezvényt.

A támogatók között volt lapunk, a Váci Napló is. Szerkesztőségünk rengeteg csokit vett a kis nebulóknak.

A gyerekek kaptak perecet, kiflit, lekvárosbuktát, csokit, kekszet, gyümölcsöt, vattacukrot, de a héliumos lufi és lufihajtogató bohóc sem maradhatott el. A tombolán kiosztották a szintén felajánlásként kapott, összegyűlt játékokat is.

A gyerekek a nap folyamán kézműveskedhettek is, karitász totót tölthettek ki, vagy játékosan memorizálhattak egy evangéliumot. A kisebbek nagy örömére volt ugrálóvár, de az egészen kicsikre is gondoltak a szerevezők, őket játszószőnyeggel várták.

- Ez az alkalom is figyelem felhívás volt arra, hogy mennyi szegény ember él körülöttünk is. Kérjük segítsék munkánkat továbbra is – mondta Tomori Pál a csoport vezetője.

A rendezvény támogatói voltak: Váci Napló,  Front Grafika, Váci Malom, Zollner Kft,  Váci Egyházmegyei Karitász, Korall Diszkont, Print Profi, Hunnia Pékség, Messer Hungária, Madách Imre Művelődési Központ, Vác Város Önkormányzata, Vaconline, Kucsák Nyomda, Szolgáló Szeretet Alapítvány, Kiss Zsolt képviselő és sok magánszemély, akiknek szintén ezúton köszönik a segítséget. ♦

Bábelőadásra egy színháznyi jegyet kapott a Karitász

 

Fontos számunkra, hogy a művészet és a kultúra eljusson mindenkihez, azokhoz is, akik a jegyeket nem tudják megfizetni, ezért felajánlottunk a Szent Anna Karitásznak Pálfi Kata bábelőadására 262 jegyet, abban a reményben, hogy olyan gyerekek és szüleik töltik meg majd a nézőteret, akik számára ez maradandó élmény lesz – mondta Kis Domonkos Márk, a váci Dunakanyar Színház igazgatója szerdán. Tomori Pál a karitász nevében megköszönve az adományt megjegyezte: sajnos egyre több család él nagyon szűkösen. A Karitász osztja majd szét a belépőket a családsegítők segítségével, de szívesen fogadják rászorulók jelentkezését telefonon is (20/439-8802). Az előadás június 8-án 11 órakor lesz.

Forrás: Váci Napló Online

Flabizzon, hogy segítse a váci rászorulókat

Újabb akcióba kezdett a váci Karitász Szent Anna csoportja, ezúttal a Relax Egészség Stúdió (Vác, Széchenyi utca 2.) és a FLABéLOS Kuckó (Vác, Deákvári főút 19.) segítségével. Április 5-én és 6-án, pénteken és szombaton nyílt hétvégével várják a FLABéLOS-szozni vágyókat. Ezen a két napon mindenki adományokért cserébe használhatja az alakformáló gépeket. Az összegyűlt pénzt a Karitász jótékonyságra fordítja majd.

Tomori Pál, a Szent Anna csoport vezetője elmondta: örömmel fogadták egy újabb cég felajánlását.

- Örülünk, hogy újabb magánszemélyek és cégek kapcsolódnak be munkánkba, ezzel is támogatva a mély szegénységben élőket. Köszönjük azt, hogy a húsvéti gyűjtésben kétszázharmincnál is több családhoz tudtunk eljuttatni csomagot. Szükség van a segítségre.

Hozzátette: továbbra is működik a népkonyha, rendszeresen osztanak tartós élelmiszert, és a tél folyamán fát is adtak az arra rászorulóknak. Továbbra is várják ingyenes jogi tanácsadással a hozzájuk fordulókat, a szegények ügyvédjén keresztül.

Richter József, tulajdonos arról beszélt, hogy nem csak az alakformálást tarják fontosnak, hanem lehetőségeikhez képest szeretnék segíteni a rászorulókat is.

- Két akciót terveztünk áprilisra. Április 5-6-án lenne nyílt napunk, amelynek a keretében mindenki ingyen használhatja a FLABéLOS gépeket, cserébe pénzadományért, melyet a helyi Karitásznak ajánlunk fel. A másik akció pedig egész áprilisban zajlik majd. Aki tartós élelmiszert hoz, az a bérlet árából 10 százalék kedvezményt kap. Reméljük, hogy sokat tudunk segíteni – mondta.

Forrás: Váci Napló Online

A Szent Cecília Kórus koncertje a szegényekért

Április 13-án, szombaton 19 órakor a székesegyházban a Szent Cecília Kórus ad koncertet a szegények javára. A koncerten a Karitász Népkonyha számára gyűjtenek adományokat a Szent Anna karitász önkéntesei. Szeretettel várnak mindenkit a rendezvényre!

Forrás: Váci Napló Online

Másfél millió forintos adomány a Zollnertől a Karitásznak A Zollner Elektronik Kft. 1,5 millió forintos adománnyal segítette a váci Szent Anna Karitászt. A jelképes csekk átadására a mai napon ünnepélyes keretek között került sor a világszerte ismert és elismert vállalat váci gyáregységében. Az eseményen a vállalat képviseletében jelen volt Manfred Zollner jun. Kelet-európai és SLC igazgató valamint Ógl József, a váci gyáregység ügyvezető igazgatója. A Karitászt annak vezetője Tomori Pál, valamint Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök képviselték.

Mint arról Ógl József az átadás előtt tájékoztatott, már régóta megfogalmazódott Manfred Zollner jun. úrban, hogy egy egyszeri pénzösszeggel támogatná a váci Szent Anna Karitászt, ám végső elhatározásra a Karitász legutóbbi, húsvéti adománygyűjtésekor jutott.

A vállalat és a Karitász kapcsolata egyébként nem új keletű történet, hiszen a Zollner több dolgozója is régóta aktív tagja a Szent Anna Karitásznak. Sőt, maga a Karitász vezetője Tomori Pál is hosszú évek óta alkalmazottja a vállalatnak.

Rövid beszélgetést és az átadási ceremóniát követően Manfred Zollner jun. és Ógl József megmutatták a termelést Dr. Beer Miklósnak, akit saját elmondása szerint lenyűgöztek a gyáregység méretei. Mint kiderült, a püspök úr jól bírja a német nyelvet, így Manfred Zollner jun. úrral anyanyelvén tudott beszélgetni.

A vállalat adománya hatalmas segítség a Karitásznak - nyilatkozta szerkesztőségünknek Tomori Pál, aki elmondta továbbá, hogy a Zollnertől kapott pénzösszeget teljes egészében a váci rászorulók megsegítésére fordítják majd.

Forrás: www.vaconline.hu

Karitász-karácsony sok-sok ajándékkal

Mintegy 100 váci, szegénységben élő ember vett részt a Szent Anna Karitász hagyományos karácsonyi vacsoráján. A résztvevőket csülkös bableves, friss kenyér, bejgli és sok-sok tartósélelmiszer csomag várta több mint 350 ezer forint értékben. A rendezvényen köszöntőt mondott a Karitász Népkonyha fővédnöke, Farkas Pál karnagy, iskolaigazgató és Kanyó Zsolt paralimpikon az Egymillió csillag helyi fővédnöke. A rendezvény igazi karácsonyi hangulatban zajlott.

A vacsora megfőzésében Bakos István, a püspöki palota és Glázer István, a népkonyha főszakácsa remekeltek. A vacsora végén mindenki tárgyi ajándékot is kapott.
 
A köszöntőben elhangzott, hogy rendkívül jól sikerült az idei karácsonyi gyűjtés a Szent Anna karitász csoportnak, több mint 2000 ajándék gyertya került a karácsonyfák alá az adományok fejében, amit ezúton is köszönnek az adakozóknak.
A csomagok osztása folyamatos egészen karácsonyig, a rászorulók összegyűjtésében a karitász együttműködik a családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal és más karitatív szervezetekkel, egyházakkal is. Közel 500 váci ember – mintegy 230 család, egyedülálló, hajléktalan – részére juttatnak el tartósélelmiszert, kenyeret és szaloncukrot is.
 
Az ugyanezen a napon szervezett karitász véradáson 19 fő adott vért a 30 jelentkezőből, ők személyenként 500 forintos étkezési utalványt és közel
1 kg szaloncukrot kaptak a karácsonyfára.
 

Forrás: Váci Napló Online

Segítsünk Karácsonykor is. Egymillió Csillag akció a szegényekért Vácott.

Idén is megrendezi karácsonyi adománygyűjtő akcióját a váci Szent Anna Karitász. A gyűjtést harmadik alkalommal szervezik meg azzal a céllal, hogy szebbé tegyék a rászoruló családok karácsonyát. Ebben az évben Kanyó Zsolt paralimpikon, a váci Reménység Egyesület sportolója vállalta az akció fővédnöki szerepét. A sportoló elmondta, idén is minden adományozó kap egy gyertyát, aminek meggyújtásával a rászoruló embertársainkra gondolhatunk karácsonykor.

Immáron 3. éve rendezi meg a váci Szent Anna Karitász az Egymillió Csillag a Szegényekért elnevezésű adománygyűjtését. A befolyt összegből a karácsony közeledtével egy meleg vacsorával szeretnék megvendégelni a nehéz helyzetben lévőket, amelyet december 10-én a művelődési házban költhetnek majd el. Idén Kanyó Zsolt paralimpikont kérték fel az esemény fővédnökének, aki elmondta, ezzel lehetősége nyílik viszonozni azt a sok segítséget, melyet ő kapott önzetlen embertársaitól a londoni paralimpiai szereplésekor.

Kanyó Zsolt, fővédnök, Egymillió Csillag a Szegényekért
Végre lehetőségem nyílik arra, hogy olyan embereknek segítsek, úgymond a nevemmel, meg az ismerőseim körében, hogy a karácsonyt egy picit jobbá tegyük nekik. Fontosnak tartom, hogy időt szakítsunk az embertársainkra, és tegyünk értük valamit, egy picike dolgot is, amiért nem jár fizetség, csak az a kitüntető érzés, hogy megtettem és segítettem.

Az akció önkéntesei a pénzbeli adományokat a város forgalmasabb pontjain, valamint a bevásárlóközpontok előtt gyűjtik. Ezen kívül várnak minden segíteni vágyót a december 9-i Mikulásfutásra és az általuk szervezett december 17-i véradásra is, ahol egy-egy zacskó szaloncukorral ajándékozzák majd meg a véradókat – tudtuk meg Tomori Pál szervezőtől. A paralimpikon továbbá hozzátette, már tárgyal a támogatóival annak érdekében, hogy idén ők is segítsék a Szent Anna Karitász akcióját.

Forrás: ESTV Online

Imával és kenyérosztással emlékeznek Szent Erzsébetre

A Váci Szent Anna Karitász 2012. november 19-én, hétfőn 18 órai kezdettel megemlékezést tart Vácott, a Duna-parti Szent Erzsébet szobornál. Az ünnepségen beszédet mond Ványi Lászlóné, aki korábban önkormányzati képviselőként kezdeményezte a szobor létehozását, majd a jelenlévők Dr. Nemes György erkölcsteológus vezetésével közös imát mondanak a szegényekért. Az esemény keretében - Szent Erzsébetre emlékezve – a karitász önkéntesei kenyeret osztanak a rászorulók részére. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak a megemlékezésre!

Forrás: www.vaconline.hu

Élelemosztás a Szegények Világnapján


Immáron húsz esztendeje annak, hogy az ENSZ közgyűlése a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította október 17. napját. A közgyűlés 1992 decemberében felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatásának. Az ENSZ közgyűlése a kormányközi és civil szervezetek figyelmét arra irányította, hogy nyújtsanak segítséget a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységek megszervezéséhez a nemzeti kormányoknak. A váci Szent Anna Karitász a Szegények Világnapja alkalmából 2012. október 17-én, szerdán élelmet osztott a rászorulóknak Vácott, a Migazzi téren.

Mint azt Tomori Páltól, a szervezet vezetőjétől megtudtuk, a másfél órás akció keretében összesen 200 kg alma, 100 kg krumpli és 50 kg kenyér került kiosztásra. Az akció az egyházmegyei karitász, a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálat segítségével valósult meg. Tomori Pál ezúton a szervezet és a szegények nevében is köszöni az akcióra összegyűlt adományokat!

Forrás: www.vaconline.hu

Ügyvédi közreműködéssel a nehéz helyzetbe került devizahiteleseknek is segít a váci Szent Anna Karitász

 

A rászorulóknak ingyenesen, másoknak is rendkívül kedvező feltételekkel segít az az ügyvédi iroda, amely a Váci Szent Anna Karitásszal együttműködve a nehéz helyzetbe került devizahiteleseket képviseli a bankokkal folyó tárgyalásokon. Becslésük szerint Vácott és környékén több ezer olyan család van, amely már nem, vagy nehezen tudja fizetni hitelét, miközben a pénzintézetek az elmúlt években indokolatlanul emelték a törlesztőrészleteket. Elmondták: ha már végrehajtási szakban van a dolog, a folyamatot akkor is meg lehet állítani.

Tomori Pál, a karisztászcsoport vezetője a csütörtök reggeli sajtótájékoztatón elmondta: már régóta keresték a lehetőségét, hogy segítsék a devizahiteleseket. Dr. Juhász Béla és dr. Rosta Zoltán ügyvédek vállalták, hogy velük együttműködve a szegényebb családoknak ingyen, csak az esetleges per tényleges költségeit felszámolva dolgoznak, míg másoknak is rendkívül kedvező munkadíjat ajánlanak és csak a per megnyerése után kérnek részt a bank által visszafizetendő összegből.

Dr. Juhász Béla arról beszélt, hogy a Kúria – a korábbi Legfelső Bíróság – nemrég szokatlan módon nyilvánosságra hozta és számos érintett szervezetnek megküldte azt a döntéselőkészítő anyagot, amely a devizehatilekkel kapcsolatos úgynevezett jogegységi nyilatkozat szempontjait tartalmazza. Ha a legfőbb bírói fórum meghozza döntését, az valamennyi bíróságra kötelező érvényű lesz a devizahiteles perek esetén.

Dr. Rosta Zoltán már a tapasztalatokról beszélt. Érdekes előadását teljes terjedelmében itt hallgathatják meg:

Itt letölthető

Forrás: Váci Napló

Van remény az eladósodottaknak. Perelhetőek a bankok.

 

Vissza lehetne szerezni a bankoktól a tisztességtelen üzleti magatartás során szerzett többletbevételt a devizahiteleseknek -állítja egy váci ügyvédi iroda. A Kúria állásfoglalását követően ugyanis úgy tűnik, semmissé válhatnak a hitelszerződések azon részletei, amelyekben nem indokolták kellően az egyoldalú szerződésmódosítás okait előre. A Váci Szent Anna Karitász szervezésében működő szegények ügyvédje szolgálat most arra tesz vállalást, hogy azoknak is jogi segítséget nyújtson, akik szociális rászorultságuk miatt már képtelenek előre megfinanszírozni a per költségeit.

Tomori Pál, Szent Anna Karitász, Vác
A sajtó értesüléseiből tudjuk azt, hogy van lehetőség arra, hogy ezeket a szerződéseket, a korábban megkötött hiteleket, ezeket megvizsgálják és a szegények ügyvédei felkészültek egy igen komoly anyaggal, amivel most mindazoknak, akik jelentkeznek nálunk, azoknak segítséget kívánunk adni ezzel.

A Váci Szent Anna Karitász is rámozdult a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi állásfoglalására. Ők tanácsadással, pontosabban szociális rászorultság esetén minimális ügyvédi díj ellenében segítenének az eladósodottakon.
Előrelépés történt ugyanis a devizahitelesek életében. A Kúria néhány napja megküldte nyilatkozatát az érdekvédelmi szervezeteknek is, amelyben kimondja, hogy a bankok ugyan kiköthetik előre az egyoldalú hitelszerződés-módosítás lehetőségét, azonban ha tételesen nem tüntetik fel, hogy ezt milyen esetekben és milyen objektív okok miatt fogják megtenni, akkor tisztességtelen magatartást követnek el. Ez pedig azt jelentheti, hogy a hitelszerződés utólagos és egyoldalú módosításai érvényüket vesztik. Az indokolatlan egyoldalú előnyök között sorolja fel az egyik váci ügyvédi iroda azt is, hogy annak ellenére, hogy az utóbbi években svájci frank jegybanki alapkamata lényegesen csökkent, a hitelezők nem csökkentették a befizetendő törlesztés összegét.

dr. Rosta Zoltán, ügyvéd
Miután a devizahitelek legnagyobb részét elsősorban a svájci jegybanki alapkamat határozza meg, és a szerződések zöme is ezt tartalmazza, ezért ahogy a svájci jegybanki kamat csökkent – márpedig csökkent az elmúlt 4-5 év alatt-, a bankoknak automatikusan hozzá kellet volna igazítani ehhez a csökkenéshez a kamatrészt is. Ugyanakkor, ha megnézzük ezeket a szerződéseket és a havonta kiküldött törlesztő részleteket, azt látjuk, hogy a kamat nem igazán változik vagy emelkedik, vagy egy-két ezer forintot csökken, de olyan mértékben és arányban, mint ahogy ez a svájci jegybanki alapkamat csökkenés egyébként indokolná, nem csökkentik a kamatot.

A karitász sajtótájékoztatóján az ügyvédek azt mondták, minden eset más és más, ezért nincs perközösség felállítására lehetőség, azonban az egyedi szerződéseket megvizsgálva -ha látják a nyerés esélyét, először peren kívül próbálnak megegyezni a bankkal. A jogi szakértők azt is elmondták, hogy szociális rászorultság esetén jelképes összegért, néhány tízezer forintért is vállalják az ügyet, legfeljebb a visszaperelt összegből kérnek sikerdíjat.

dr. Juhász Béla, ügyvéd
A devizahiteleken belül is alapvetően a svájci frank alapú hitelek azok a hitelkonstrukciók, amik a legnagyobb problémát okozzák mindenkinek, igazából még azoknak is, akik jobb anyagi helyzetben vannak, még nekik is nagyon komoly megterhelést jelent. De nyilvánvalóan azok a rétegek, akik korábban is meglehetősen kicentizve fizették ezeket a részleteket – sajtóból meg mindenhonnan rengeteg ellehetetlenült család sorsát láthatjuk -úgyhogy Zoli barátommal mi arra gondoltunk, hátha ezen lehet valamit segíteni.

Az ügyvédi irodával a Szent Anna Karitászon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot, a segítő szervezetet a honlapjuk mellett, kedden és csütörtökön lehet személyesen megkeresni.

Forrás: ESTV Online

Minden eddiginél bíztatóbb a devizahitelesek helyzete - Segít a Szegények Ügyvédje!

 

Mint arról a hét elején már beszámoltunk, megküldte a devizahitelesek érdekvédelmi szervezeteinek, tehát gyakorlatilag nyilvánosságra hozta - tőle szokatlan módon - azt az elemző anyagot a Kúria, amelyben igen kemény, a devizahitelesekre nézve igen kedvező megállapítások olvashatók. A váci Szent Anna Karitász által indított és a Vác Online-on külön rovatként megjelenő "Szegények Ügyvédje" kezdeményezés keretén belül, ezen elemző összefoglaló nyomán a csütörtöki napon sajtótájékoztatót tartottak a Madách Imre Művelődési Központban.

Mint azt Tomori Páltól, a váci Szent Anna Karitász vezetőjétől megtudtuk, ide, s tova egy éve működik a Szegények Ügyvédje kezdeményezés, s ez idő alatt számos megkeresés érkezett az akcióban együttműködő ügyvéd urakhoz, akik a valóban rászoruló, nehéz sorsú embereknek ingyenesen nyújtanak segítséget bármilyen jogi kérdésben, illetve másoknak is kedvező feltételek mellett segítenek. Nyilván az ügyvédek munkájának van egy költsége, melyet valamilyen módon azért finanszírozni kell. Erre azt találták ki, hogy az esetlegesen perre menő ügyeknél - azokon belül is a nyert ügyek esetében - az ügyfélnek megítélt összeg egy bizonyos - az ügyféllel előre egyeztetett - százalékát kérik el sikerdíjként. Előzetesen tehát semmit sem kell megfinanszíroznia az ügyfélnek.

Ha a Kúria (egykori Legfelsőbb Bíróság) a fent említett elemzése - amely a devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi nyilatkozat szempontjait tartalmazza, mint úgynevezett döntés-előkészítő anyag - nyomán döntést hoz (ami az ősz folyamán várható lesz), akkor azt valamennyi bíróságnak kötelező érvényű útmutatásként kell kezelnie a devizahiteles perek során. Erre a sajtótájékoztatón jelen lévő egyik ügyvéd, Dr. Juhász Béla világított rá.

Dr. Rosta Zoltán ügyvéd úr ugyanekkor kihangsúlyozta: nagyon fontos, hogy általánosítani a devizahitelesek ügyében nem lehet - minden szerződést egyedileg kell megvizsgálniuk, hiszen bankonként más és más szerződések köttettek, sőt... Más egy autólízing-szerződés, más egy lakáshitel-szerződés és más egy szabad felhasználású kölcsön szerződése is ugyanannál a banknál.

Az ügyvéd urak számos devizahiteles szerződést vizsgáltak már és - mint mondták - sok érdekességre bukkantak bennük, olykor igen meglepő dolgokra is figyelmesek lettek. Ilyen például az a tény, hogy az elmúlt hat esztendőben a svájci jegybanki alapkamat - mint a devizahitelek kamatát erősen meghatározó tényező - közel 3%-ról 0,01% körüli értékre csökkent, ám a bankok ezt a változást a kamat tekintetében egyáltalán nem, vagy nem a megfelelő mértékben követték. Holott számításaik szerint a kamat tekintetébeni csökkenés követése nagyjából kompenzálta volna a frankárfolyam emelkedését, ami azt jelenti, hogy jelenleg közel ugyanannyi törlesztő részletet kellene fizetnie a devizahitelesnek, mint amit egykoron a szerződésbe belefoglaltak.

Dr. Rosta Zoltán kihangsúlyozta, hogy a hitelt természetesen vissza kell fizetni, csak nem mindegy, hogy milyen áron... A cél az, hogy: ha valaki felvett 5 millió forintot, akkor ne 15-öt kelljen visszafizetnie például egy esetlegesen tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítás miatt. Hiszen - mint a Kúria is rámutatott - bár a bankok a hiteleknél kiköthetik az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségét, de azokat tisztességtelenség miatt semmisnek nyilváníthatják, ha a fogyasztóval szerződő pénzügyi intézmény számára - a fogyasztó hátrányára - indokolatlan és egyoldalú előnyt nyújtanak az egyoldalú szerződésmódosítások.

Hasonló problémát vet fel az a szituáció, amelyről Dr. Juhász Béla beszélt, és amelynek kapcsán már többen is pert megnyertek. Még pedig az, hogy: a bankok a hiteleket a legtöbb esetben az alacsonyabb, vételi árfolyamon folyósították, viszont visszafizetni már a magasabb, eladási árfolyamon kell visszafizetnie a hitelfelvevőnek. Ez esetben a banknál plusz bevétel, a hitelt felvevőnél pedig veszteség képződik. A törvény azonban nem teszi lehetővé ilyen üzleti elem bevonását egy hitelszerződésbe.


Ugyanígy nem szabadna a bankoknak devizában elszámolniuk a kezelési költséget, de sok esetben mégis megteszik.

 

Tomori Pál, Dr. Rosta Zoltán és Dr. Juhász Béla

 

Dr. Rosta Zoltán kiemelte, hogy az említett aggályokon túl olyan nonszensz dolgokkal is találkoztak néhány szerződésben, amelyet első, második, de még harmadik átolvasásra is nehezen akartak elhinni a szemüknek. Akadt például olyan szerződés, amelyben leírják, hogy milyen feltételekkel változtatják például a kamatot, csak éppen arról nincs semmi a szerződésben, hogy mennyi a kamat. De van olyan szerződés is, amelynek egyik pontjánál jelzik, hogy abban a pontban írnak arról, hogy milyen módon követik az árfolyamváltozást a tőke és a kamat tekintetében, aztán a kamatról írnak is, csak éppen a tőkerészre vonatkozó részt hagyták ki.

Összegezve a sajtótájékoztatón elhangzottakat - illetve az ügyvéd urakkal a tájékoztató után folytatott beszélgetést -, elmondhatjuk, hogy most már igazán van mit keresniük a devizahiteleseknek, akik közül országszerte több százezren bajba kerültek és Vácott is ezres nagyságrendekben beszélhetünk azokról, akik a hitelek miatt, jórészt önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek. Hiszen - mint Rosta úr fogalmazott - anno vagy elfogadta, aláírta az állampolgár azt a papírt, amit hitelszerződésként a bankok eléjük tettek, vagy nem kaptak hitelt.

Végezetül Rosta úr kihangsúlyozta, hogy senkit nem buzdítanak perre és nem mondják egyetlen esetben sem, hogy az adott ügy biztosan nyert ügy, azonban minden szerződést érdemes megnézni, s amennyiben hiányosságok, aránytalanságok tűnnek ki belőle érdemes az ügyvéddel együttműködve felvenni a kapcsolatot a bankkal és első körben levélben, majd személyesen egyeztetni a bankkal - törekedve a békés megegyezésre. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor már érdemes lehet bírósághoz fordulni.
 

***


A mai napon megkaptuk az ügyvéd urak devizaalapú hitelszerződésekkel kapcsolatos álláspontjának rövid, további számos fontos és hasznos információt tartalmazó összefoglalóját, melyet az alábbiakban közzé is teszünk olvasóink számára:

A Szegények Ügyvédjeinek állásfoglalása az úgynevezett devizaalapú hitelszerződések kapcsán


***

Szegények Ügyvédje elérhetőségek:


Web: http://vacikaritasz.vaciegyhazmegye.hu/fooldal
E-mail: tomoripvac@gmail.com 
Telefon: 06 (30) 949-0745

Forrás: www.vaconline.hu

120 adag ételt osztott a váci Szent Anna Karitász a lecsófesztiválon

 

 

A váci Szent Anna Karitász a hétvégén megrendezett, VIII. Váci Lecsófesztiválon a rászorulók javára 80 adag étel osztásába kezdett a váci Kupola Kifőzde jóvoltából. Az akcióhoz menet közben a Váci Harmónia Kórus és a Váci Lokálpatrióták is csatlakoztak, így végül 120 adag étel került kiosztásra.

Forrás: www.vaconline.hu

Több, mint 300 kiló kenyeret osztottak a rászorulóknak

 

A Váci Baptista Gyülekezet, a Váci Evangélikus Egyházközség, a Váci Református Egyházközség, a Hunnia Sütöde, a Váci Malom, A Családsegítő Szolgálat, a Vác - Püspökszilágy Gyermekjóléti szolgálat és a Váci Szent Anna Karitász közreműködésével az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, 320 kg kenyeret osztottak a váci, rászoruló családok részére Vácott, a Konstantin téren.

Az akciót kezdeményező Szent Anna Karitász ezúton mond köszönetet az adományokért és a közreműködőknek a segítségért!

Forrás: www.vaconline.hu

Másfél tonna élelmiszer a rászorulóknak

 

Mintegy másfél tonna tartós élelmiszer gyűlt össze a váci Szent Anna Karitász csoport Húsvét előtti gyűjtőakciójának keretében - nyilatkozta szerkesztőségünknek Tomori Pál, a csoport vezetője, akit a hétfői napon elkísértünk az egyik segélycsomag átadásának helyszínére.

A rászorulók megsegítésére szervezett akció keretében három héten át várták a tartós élelmiszereket városszerte, több üzletben a Szent Anna Karitász csoport önkéntesei, e hét elején pedig megkezdték a kiporciózott segélycsomagok szétosztását.

Tomori Pál elmondta, hogy a tervek szerint Húsvétig valamennyi, a szervezésben résztvevő szervezetek által megnevezett rászorulóhoz eljutnak majd az adományok, melyek a korábbi akciókhoz hasonlóan ezúttal is a sok kicsi sokra megy elv alapján gyűltek össze. A legtöbben egy-egy kilónyi liszttel, vagy cukorral vásároltak többet a városban lévő nagyobb boltokban, s végül így gyűlt össze a mintegy másfél tonnányi, valódi segítséget jelentő élelmiszer java része.

A sikeres kezdeményezésnek és a segítőkészségükről tanúbizonyságot tett adakozóknak köszönhetően több, mint száz nélkülöző családhoz jut el a segítség a váci Szent Anna Karitász csoport közreműködésével.

Tomori Pál a gyűjtési akcióban adakozóként résztvevő polgárok mellett az önkéntes segítőket és az ötlethez az első perctől kezdve pozitívan viszonyuló élelmiszer-áruházak vezetőit illeti köszönet.

Forrás: www.vaconline.hu

Húsvéti Tartósélelmiszer Gyűjtés
 
 
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer adakozásra buzdít. Március 11. és 18. között várják a felajánlásokat a templomokban.
A Karitász országos akciójához csatlakozva a váci Szent Anna Karitász önkéntesei több váci boltban is jelen lesznek és szívesen fogadják az élelmiszer adományokat.
 
A város Match boltjaiban és a Korall Kft. élelmiszerboltjában tudják a Karitász kosarába személyesen elhelyezni felajánlásaikat, melyet még húsvét előtt fog szétosztani a rászorulóknak a jótékonysági szervezet.
 
Élelmiszergyűjtő pontok:
márc. 16-17.: Match – Vác, Széchenyi utca és Kölcsey utca
                        Korall Diszkont – Vác, Magyar u.
márc. 19. és 25. között: Match – Vác, Deákvári Főtér 

 

Elindult a karitász blog

 

Célunk, hogy segítsük a Vácott szegénységben élő embereket és ennek érdekében a tájékoztatás az információ terítése nagyon fontos. Találkozni kívánunk ezen keresztül is mindazokkal akiken segíteni kell és akik segíteni tudnak.

Lehet, hogy első hallásra furcsa, de az internet és az okostelefon használat nem függ össze az anyagi jóléttel vagy a nélkülözéssel. A kettő között nincs direkt és logikus, egyértelmű kapcsolat. Lehet ugyanis ma egy ember kezében androidos mobiltelefon és a mindennapi kenyér hiányzik az asztaláról. És ha azt gondoljuk, hogy éppen ezért hiányzik, akkor tévedünk.

Ma amikor a munka megszerzése igen nehézzé vált, a munka elvesztése könnyű és gyors napi gyakorlat. Tegnap még gurult a szekér, ma kikapcsolták a gázt és nincs pénz a lakbért kifizetni.

Az eszköz tehát mindenkihez szól vagy szólhat, ha meghallja a megszólítást. A meghalláshoz pedig szólnunk kell. Itt egy weboldalon keresztül, a Facebookon vagy a mobilodon.

       A bloghoz készült egy androidos alkalmazás is amit le lehet tölteni.

Mi ott akarunk lenni ahol szükség van ránk, mi vagyunk a közeg ami összekapcsol, közvetít. Azért, hogy közvetítsük a szeretetet.

A szeretet a mi vallásunk. Mert a szeretet maga az Isten.

 

Üdvözlettel:

a váci Szent Anna Karitász csoport önkéntesei

 

Szegények ügyvédje

ESTV

 

Hiánypótló kiadvánnyal segítik a rászorulók tájékozódását a szociális ellátások terén

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Szent Anna váci karitász csoport elindította "Szegények ügyvédje" szolgáltatását, melyen keresztül a szervezet váci rászorulók részére kíván ingyenes segítséget nyújtani jogi, illetve közigazgatással kapcsolatos problémáik megoldására. A napokban pedig a karitász csoport szerkesztésében, a szegények ügyvédje támogatásával létrehoztak és közzétettek egy hiánypótló kiadványt, amely segít tájékozódni a szociális ellátások terén minden rászorulónak.

Információs társadalmunkban a legfőbb használati értéket az információ képviseli, ezért a szervezet kollektívája szükségesnek érezte, hogy a jogszabályok, törvények és rendeletek kusza világában könnyebb, átlátható és használható tájékoztató ismereteket adjanak közre.

Így született meg az alábbi linken elérhető kiadvány, amely révén remélhetőleg sok váci polgár jut eligazodást segítő, hiánypótló ismeretekhez. A megtekintéséhez kattintson ide.

A kiadvány kérhető a Szent Anna váci karitász csoport székhelyén is (2600 Vác, Hattyú utca 1 / Kedden 13 és 17 óra között, valamint csütörtökön 9 és 15 óra között).

Azok, akik segítséget várnak, kereshetik a szervezet képviselőit is bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Tomori Pált a 06 (30) 949-07-45-ös telefonszámon, vagy a
tomoripvac@gmail.com  e-mail címen;

Bánó Georginát a 06 (20) 823-26-45-ös telefonszámon, vagy a
bangy@invitel.hu  e-mail címen.Keresse a Szent Anna váci karitász csoportot a -on is!
 

 

Sikeres volt a civilek kitelepülése az idén is

 

Az elmúlt szombat reggel gyönyörű szikrázó napsütéses időben benépesült a váci Petróczy utca. Az előző évek hagyományainak megfelelően a váci Tourinform Iroda koordinálásával az idei, XIX. Váci Világi Vigalom ideje alatt is lehetősége volt a civil szervezeteknek, egyesületeknek a rendezvény ideje alatt működő „Civil utcában" bemutatkozni, valamint tevékenységüket népszerűsíteni.

A Petróczy utca jobb oldalán tizenhat civil szervezet, illetve egyesület számára történt egy-egy sátornyi hely kijelölése, ahol a hétvégén még közvetlenebb kapcsolatba kerülhettek az érdeklődőkkel. A jelentkezők magas száma most is bebizonyította a civil szervezetek megmozgató erejét, szervezettségét.

Régi ismerősként üdvözölhettük a korábbi években is megjelenő Lions Klub Kőkapu Vác Egyesület, a Jótevők Háza Alapítvány, a Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány, a Beagle-ért Közhasznú Egyesület, a Váci Ruszinok, az Ukrán Önkormányzat, és a Waldorf Alapítvány képviselőit. Komoly érdeklődés kísérte az idén első alkalommal kitelepült Göncöl Alapítvány,a Szent Anna Karitász, a Váci Reménység Egyesület és a Család Éve Bizottság családi sátrában történt tájékoztatást, de sokan felkeresték a Tisztaság-Egészség-Szépség Életmódközpont és a Dunakanyar Vásárlói Klub sátrát is.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a megjelent civil szervezeteknek, egyesületeknek a kitelepülésért és szeretettel várjuk a következő Váci Világi Vigalom alatt is a jelentkezésüket.

Mészáros Zsuzsa
a váci Tourinform iroda munkatársa

 

Nincs pénzük ebédre – bármilyen étel-adományt szívesen fogadnak

     

Segítséget kérnek a váci Pacsirta utcai gyermekotthon lakói. A Pest Megyei Önkormányzat súlyos anyagi nehézségei miatt, az intézmény fenntartáshoz szükséges finanszírozás mostanra olyannyira lecsökkent, hogy a gyerekeknek jóformán már az ebédet sem tudják biztosítani. Az adományok gyűjtését a váci Szent Anna Karitász is segíti; a lakásotthonban összesen 11 gyermek él.

Tomori Pál, csoportvezető, Szent Anna Karitász, Vác
„Elkezdődött a figyelemfelhívás és a gyűjtés. Püspök atya is a hétvégén megtette a felhívását, és ezúton is kérünk mindenkit, hogy a Szent Anna Karitászon keresztül, vagy személyesen juttassák el adományaikat a Pacsirta utca 31. szám alatt lévő gyermekotthonba. Kérjük minden azon jó szándékú, adakozó kedvű váciakat, akik segíteni tudnak, hogy segítsenek."

A 11 gyermekvédelmi gondozásban részesülő 6 és 18 év közötti fiatal számára minden adomány jól jön. Az intézmény vezetője Lippai Gergely elmondta: valójában nem csak az élelmezéssel van gond, hanem lassan már mindennel, ami a gyerekek ellátásához szükséges.

Lippai Gergely, intézményvezető-nevelő, Pacsirta utcai Lakásotthon, Vác
„Egyre kevesebb jut, mint ahogy az országban halljuk nagyon sok területen a gyerekek ellátására és ebben szeretnénk mi kérni Vácnak a lakosságát, a jóérzésű támogatók segítségét, hogy ezt a helyzetet át tudjuk hidalni és a gyerek ne érezzenek semmit abból, hogy vannak gondok az ő ellátásukban."

Az intézmény és a karitász tehát szívesen fogad minden élelmiszer-adományt, ami hosszútávon biztosítaná a gyermekek étkezését, de az iskolakezdés előtt nagy örömmel fogadnának tanszereket is.

ESTV

 

Részt vettünk a Fut a Vácon!

Az idén a Szent Anna Karitász is csatlakozott a "frissítéshez" Tomori Pál vezetésével.

Cikk: